dinsdag 11 januari 2011

mijn persoonlijke mening

Kunduz?



In de nacht van 19 op 20 februari 2010 viel het kabinet Balkenende IV, omdat de partijen het niet eens konden worden over verlenging van de missie in Uruzgan.

De missie in Uruzgan was erg gevaarlijk, en Nederland heeft helaas 24 militairen verloren in de strijd. Een strijd voor een veiliger Uruzgan. Dat was immers de verantwoordelijkheid van Nederland.

Die strijd hebben de Nederlandse militairen niet mogen afmaken.
Een strijd die weliswaar gevaarlijk was, maar waar de Nederlanders met hun Dutch Approach goed werk leverde… Er werd tegen het einde van de missie zelfs steeds meer opgebouwd. Uruzgan werd echt stukje bij beetje veiliger. Niet overal, maar de inktvlek werd wel groter.

Desondanks werd er niet gezegd: ”Jongens en meiden van Defensie, jullie leveren goed werk, jullie hebben erg goed je best gedaan, wat is jullie mening? Moeten we het werk in Uruzgan voortzetten?”

Waarom zouden we ook mensen die weten hoe het er aan toe gaat in Uruzgan, mensen die zelf het zware werk hebben moeten opknappen, vragen naar hun mening? Of vragen naar de mening van de mensen waarvan dierbaren in Uruzgan hebben gediend: het thuisfront? Of vragen aan mensen die zich werkelijk verdiept hebben in de missie? Ik durf mijn handen in het vuur te steken, dat de uitkomst u zal verbazen.

De mensen waar het echt om gaat, wilden niet weg uit Uruzgan. Die wilden hun werk voortzetten. Vraag een ‘gemiddelde militair’ die net terugkwam uit Uruzgan waar hij het liefste zou zijn. Uiteraard het liefste thuis bij hun dierbaren, maar daarna gingen ze liefst zo snel mogelijk terug naar Uruzgan.
Ondanks de gevaren, het gemis, de omstandigheden en de verliezen.

Maar oké: de politiek beslist nu eenmaal. En de politiek die eerst besloot dat Nederland mee moest doen in Afghanistan, besloot daarna niet meer. Er is namelijk nooit besloten of we bleven of vertrokken. Het kabinet viel, waardoor er niet besloten kon worden…
En werd een planning van ± 2 jaar oud uitgevoerd.

Inmiddels is het 2011. Het kabinet Rutte is alweer even geleden aangetreden en moet de breuk met de G20, die Balkenende IV veroorzaakte, weer lijmen. Nederland moet dus weer terug naar Afghanistan.

Maar Uruzgan is geen optie meer, dus kijken we verder. We willen graag helpen, samenwerken met een betrouwbare partij. Dus komen we al snel bij onze oosterburen. We hebben tenslotte zelfs een Duits-Nederlands legerkorps. Dus samenwerken moet prima gaan.

En die Duitsers zitten in het “veilige” noorden van Afghanistan…
Veilig?
Tja, volgens Rutte vond slecht 4% van de geweldsincidenten in Afghanistan in het noorden plaats. “Veiliger” dan het zuiden dus.

Vorige week zat ik EenVandaag te kijken. Daar liet een Duitse militair zien wie hun in Kunduz allemaal “Freundlich entfangen”. Als je goed kijkt, wordt je daar niet echt blij van en lijkt het helemaal niet veiliger te zijn.

Als je vervolgens oud-generaal Couzy ook nog hoort zeggen, dat het Duitse kamp stukken onveiliger is dan Kamp Holland. Want Kamp Holland is namelijk “het best beveiligde kamp van heel Afghanistan” aldus Couzy.
Het Duitse kamp is stukken slechter beveiligd omdat toen de Duitsers in Kunduz begonnen daar geen Taliban zat, aldus Couzy.

Dit is echter tegenwoordig wel anders: 40% van Kunduz is in handen van de Taliban én krijgsheren die niks van het westen moeten hebben.

Als klap op de vuurpijl vertelt Couzy ook nog eens dat er op de Duitse basis wel cabins (slaapvertrekken) gebruikt worden maar geen gepantserde. De cabins zijn dus niet bestand tegen aanvallen. Ook zegt hij dat nu al niet alle militairen in de cabins passen en er dus nu al Duitse militairen in tenten verblijven. Als daar dus ook nog eens honderden Nederlandse militairen bij komen, kunt u op uw vingers natellen dat er ook Nederlanders in tenten moeten verblijven. Ik heb nog nooit gehoord van een tent die een luchtaanval overleefd heeft… u wel?

Het EenVandaag-opiniepanel heeft vorige week ook een aantal militairen gevraagd wat zij van de mogelijke politiemissie in Kunduz vinden. De uitkomst was niet erg schokkend: uiteraard waren de meeste militairen tegen.
Maar waarom zijn ze tegen?

De militairen willen namelijk niet naar Kunduz. De militairen willen niet politiemensen opleiden in een onveilig Afghanistan. De militairen willen niet voor de zoveelste keer een korte-termijnmissie. De militairen willen niet een missie om de VS blij te maken. De militairen willen hun werk voortzetten, ze willen commitment. Maar ja dat is helaas niet mogelijk, niks is namelijk dommer dan een missie afbreken, al je mensen en spullen terughalen om ze vervolgens terug te sturen. Dus dat is geen optie.

Wat is dan wel een optie?

Ik denk dat Rutte en de rest van het kabinet eens goed moet luisteren naar de militairen. Wat willen zij? Hoe zien hun een eventuele volgende inzet?

Misschien moeten ze eerst beginnen met luisteren naar generaal “Lastpak”, Couzy dus.

Want een meerdere wordt bij Defensie pas op handen gedragen als hij weet waar hij over praat en het welzijn van zijn missie en zijn mensen voor de politiek laat gaan. Defensie is geen politiek spelletje…

Defensie is een middel dat je op de juiste manier moet gebruiken om een doel te bereiken dat niet op een politieke of diplomatieke manier bereikt kan worden.

Ook is het naar mijn mening erg dubieus dat dit kabinet enerzijds een nieuwe missie naar Afghanistan wil, en anderzijds zwaar moet bezuinigen op een Defensiemacht die sowieso al amper geld heeft, zeker de laatste jaren.

Ze zijn in elk geval zo slim om niet ook nog Defensie te laten op draaien voor de kosten, maar misschien is het voor het moraal wel veel beter om eerst eens Defensie een flinke boost te geven in plaats van te snijden in gelden, en ook nog eens een missie te verzinnen.

Zorg er eerst eens voor dat de oefeningen die gepland staan, op normaal formaat door te laten gaan. Die oefeningen zijn er namelijk voor om ervoor te zorgen dat de nieuwe militairen leren hoe ze hun taak moeten uitvoeren, en militairen in zijn algemeen op elkaar ingespeeld te laten raken. Zodat ze, als ze op missie moeten, hun taak op de juiste manier kunnen doen. Als oefeningen geschrapt worden of zwaar ingekrompen, gaan er straks militairen op missie die in hun carrière alleen nog maar een Nederlandse kazerne en een Nederlandse hei hebben gezien.

Dat vindt Twan Taliban vast niet erg….

Met vriendelijke groet,
Jessica
Kpl1 B.D./ Thuisfronter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten